Z bratislavskej firmy medzinárodný hráč na trhu s energiami

11.06.2012 Bratislava

Bratislava 11.júna (TASR) - Spoločnosť Virtuse Wealth Management, a.s., člen medzinárodnej skupiny Virtuse Group dosiahla v minulom roku celkové výnosy 123,2 milióna eur. Za týmto výsledkom stojí rozšírenie aktivít spoločnosti o nové segmenty sprevádzané expanziou na zahraničné trhy.

„V čase všeobecnej krízy sme sa rozhodli pre diverzifikáciu, čo sa ukázalo ako jednoznačne správny krok. Naše aktivity sme rozšírili o obchodovanie s elektrickou energiou a emisnými povolenkami. Spolu s už rozvinutým segmentom finančného poradenstva tak dnes stojíme na troch silných pilieroch,“ hodnotí výsledky predseda predstavenstva spoločnosti Virtuse Group Rastislav Vasilišin.

Práve nové aktivity sa v najviac podieľali na vlaňajších príjmoch spoločnosti, keď výnosy z obchodovania s elektrinou dosiahli viac ako 78 miliónov eur a obchod s emisnými povolenkami priniesol takmer 25 miliónov eur.

Pôvodne slovensku lokálnu spoločnosť Virtuse Wealth Management založil v roku 2006 finančník Rastislav Vasilišin. Do minulého roka sa zamieravala predovšetkým na správu a zhodnocovanie aktív individuálnych investorov. V marci minulého roka začala obchodovať s elektrickou energiou na nemeckých spotových a futures trhoch. Kontrakty s nemeckou elektrinou predáva významným európskym energetickým koncernom. Koncom vlaňajška spoločnosť vstúpila do obchodu s elektrinou aj na poľskom trhu.

Do biznisu s emisnými povolenkami spoločnosť vstúpila v máji minulého roka. Rovnako aj tu bolo rozšírenie činnosti sprevádzané vstupom na nový trh, tentoraz český, kde sa spojila s jedným z najúspešnejších obchodníkov s emisiami v strednej Európe, s Janom Fouskom. Týmto spojením vznikol jeden s najväčších obchodných domov s emisiami na území bývalého Česko - Slovenska. „Z pohľadu objemu obchodov je Virtuse už dnes lídrom obchodu s emisnými povolenkami na Slovensku, v Česku patríme medzi troch najväčších hráčov,“ uviedol R. Vasilišin.

Expanzia priniesla potrebu nového usporiadania aktivít a spoločnosť sa preto v septembri 2011 transformovala na holdingovú štruktúru Virtuse Group (Suisse) SA s materskou centrálou v švajčiarskej Ženeve. Okrem dcérskych spoločností na Slovensku, v Poľsku a v Česku spadajú pod novú holdingovú štruktúru aj aktivity na ďalších trhoch. V zámorí je to investičné bankovníctvo, ktoré spoločnosť vykonáva cez svoju reprezentáciu v Toronte. Prostredníctvom obchodných partnerov pôsobí aj na trhoch s elektrinou v Slovinsku, Estónsku a Nemecku.

V tomto roku spoločnosť plánuje expanziu na ďalšie trhy, ktorá bude súvisieť s rozšírením obchodovania o nové energetické komodity.

TASR informovala spoločnosť Virtuse Group
 

Vyberte región